![]() |
| | #1 (permalink) |
| Denetim, işletmelerde belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda yapılan planlar çerçevesinde alınan kararların ve uygulamaların, ne ölçüde başarıya ulaştığını ölçmeye yarar. Bu açıdan denetim, ne yaptığımızı, nereye ulaştığımızı, nerede bulunduğumuzu belirlemeye yarayan bir fonksiyondur. Yönetim sürecinin tamamlanması, denetimin başarıyla sonuçlanmasına bağlıdır. Denetim, olayların planlarla karşılaştırılması ve olaylar planlardan uzaklaştığı taktirde gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır. Denetim, yönetim esnasında meydana gelen olaylarla, meydana gelmesi muhtemel olayların birbirleriyle uyuşup uyuşmadığının araştırılması ile ilgili bir kavramdır. Eğer bu uyuşma gerçekleşmemişse, gerekli düzenlemeler yapılır. Denetim kavramı, bazen yanlış olarak olumsuz sapmalara neden olanların cezalandırılması ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Ancak denetimin düzeltici, geliştirici bir rol üstlendiğini unutmamak gerekir. Aslında denetim, belirlenen amaçları gerçekleştirmek için işletmenin sahip olduğu kaynak, imkan ve koşulların mevcut esas ve ilkelere uygun kullanılıp kullanılmayacağını belirlemek, eğer hata ve eksiklik varsa bunların düzeltilmesini sağlamak için girişilen bir eylemdir. Tanımı Denetim; faaliyet sonuçlarının planlarla karşılaştırılması ve sapmalar tespit edildikçe gereken düzeltici önlemlerin alınmasıdır. Denetimin Özellikleri Yanlış veya hatalı yapılan bir işin düzeltilmesini sağlar. Düzenli kontroller hataların tekrarlanmamasında etkendir. Sorumluluk ve yetkilerin gerekli kişilerde olup olmadığı saptanır. İşin yapılması sırasında neler yapılmalı veya neler yapılmamalı sorularının araştırması kolaylaşır. Tasarruf sağlar; zaman, para ve emek savurganlığı önlenir. İşin nitelik ve nicelik olarak istenen özellikte olup olmadığı saptanır. Hata ve verimsizliklerin belirlenerek en aşağı düzeyde tutulmaları sağlanır. İşin arzu edilen ve tasarlanan şekilde yapılıp yapılmadığı belirlenir. Akılcı bir çalışma yapılıp yapılmadığı belirlenir. Yöntemlere uyulup uyulmadığı öğrenilir. Denetimin Çeşitleri Denetim çeşitlerini üç grupta incelemek mümkündür. Gözlem Finansal Denetim İç Kontrol Gözlem Denetim çeşitlerinden gözlem yöntemi ile çalışanların yaptıkları işleri planlar doğrultusunda yerine getirip getirmedikleri kontrol edilebilir. Yöneticiler bu işlemi bizzat kendileri yerine getirebileceği gibi, bu görevi çalışanlara da verebilir. Gözlem yöntemi ile çalışanlar arasındaki ilişkiler belirlenir ve denetlenebilir. Gözlem yöntemi kontrol aracı olarak çok etkilidir. Finansal Denetim Finansal denetim, denetim konusunun önemli bir bölümünü oluşturur. Finansal kontrolün iki özel bölümü muhasebe ve bütçe kontrolüdür. Denetim sürecinin büyük bir bölümünü oluşturan muhasebe denetiminin birçok şekli vardır. Finansal muhasebenin derlediği bilgiler belli süreler içindeki k®rı veya zararı gösterir. Bunlar geçmiş döneme ait bilgilerdir veya geçmişte belli bir tarihteki bilançoyu gösterebilirler. Finansal muhasebenin büyük ölçüde yardımcı olmasına rağmen, yönetim muhasebesi, yönetim organizasyonunu denetim altında tutmaya yardım eden özel bilgiler üretir. İç Kontrol İç kontrol, özellikle organizasyonun finansal ve sayısal işlemlerinin denetimi açısından büyük bir önem taşır. Ayrıca iç kontrol organizasyonun politikalarını, yöntemlerini, programlarını, yönetim organlarının kalitesini de konu alır. Kalite Denetiminin Özellikleri Fiili performansın ölçülmesini, Planlanan ile gerçekleşen arasındaki farkın belirlenip, sapmaların yorumlanmasını, Sapmalardaki farkla ilgili düzeltici önlemlerin alınmasını, Nelerin kontrol edileceğinin belirlenmesini, Ölçüm birimlerinin seçimini, Ölçütlerin oluşturulmasını, Performans standartlarının belirlenmesini, Kalite iyileştirme ile ilgili olarak ihtiyaçların belirlenmesini, Kalite iyileştirme ile ilgili özel projelerin tanımlanmasını, Kalite iyileştirme ile ilgili projelerin organize edilmesini, Sebepleri bulmak için teşhis hareketinin gerçekleştirilmesini, İyileştirme ile ilgili tedavilerin gerçekleştirilmesi ve etkinliğinin onaylanmasını, Kalitenin iyileştirilmesi ile ilgili faydanın tespiti için gerekli kontrollerin sağlanmasını kapsar. kaynak : MEGEP | İş Organizasyonu | |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |