![]() |
| | #1 (permalink) |
| Enerji ve Çevre İlişkisi ![]() Enerji kullanımının, özellikle günümüz yaşantısında vazgeçilmez yararlarının yanısıra, enerji üretim ve çevrim tesisleri ile boru hatları, yüksek voltajlı iletim hatları gibi transportasyon modlarına çevre sorunları nedeniyle giderek büyüyen kamuoyu tepkisi söz konusudur. Gerek enerji akışı, gerekse enerji üretimi, dönüşümü ve tüketimi, iklim dengesini, arazi kullanımını, su kullanımını, önemli ölçüde etkilemektedir. Enerji üretimi ve tüketimi sırasında ortaya çıkan atıklar da çevreyi etkilemektedir. Enerji ile ilgili çalışmaların, iklim üzerindeki etkisi, iklimin teknolojik müdahalelerle bozulması ve tekrar eski haline gelmemesi yönünde etkiye neden olmaktadır. Enerji tüketiminin, iklime etkileri konusunda şu ilgi çekici örnek konuya daha iyi açıklık getirecektir: Petrol, kömür, odun gibi yakıtların yanması sonucu atmosfere bırakılan CO2 miktarı her 23 yılda iki misli olmaktadır. Enerji akış, üretim, dönüşüm ve tüketim alanlarında arazi kullanım şekli, diğer çevre unsurlarını da etkilemektedir. Bulundukları çevrede toprak kalitesinin düşmesine, tozların oluşmasına, manzara ve bitki örtüsü değişmelerine neden olmaktadırlar. Enerji çalışmalarının yapıldığı arazilerde tarihi eserler, doğal güzellikler yok olabilmektedir. Örneğin hidroelektrik santralleri için yapılan barajlar nedeniyle birçok doğal güzellikler, tarihi eserler yok olmuştur. Tarım arazileri ve şehirler sular altında kalmıştır. Enerji akış, üretim, dönüşüm ve tüketim alanlarında su kullanım şeklide çevreyi etkilemektedir. Üretimde kullanılan su çeşitli zararlı maddeleri içerisinde taşımaktadır. Bu zararlı maddeler toprağa boşaltıldıklarında toprak kalitesine zarar vermektedirler. Su yataklarına boşaltılan atık sular ise su yataklarına zarar vermektedirler. Suyun hidroelektrik santrallerde kullanılması için yapılan barajlar tarımsal arazilerin sulamasında kullanılmaktadır. Arazinin verimini artırmaktadır. Bu barajlar su taşkınlarını da engelleyerek verimli toprak erozyonunu etkilemektedir. ![]() Resim 6.5: Elektrik üretiminde ve tarımsal arazi sulamasında kullanılan barajlar Enerji akış, üretim, dönüşüm ve tüketim alanlarında oluşan katı, sıvı, gaz emisyonları (atıklar) çevre için tehlikelidir. Bu atıkların geri dönüşümü mümkün olmadığı için gazlar havayı kirletir, daha sonraki süreçte asit yağışlarıyla toprağı ve suyu kirletirler. Sıvı ve katı atıklar toprağı ve suyu kirletmektedir. Atıklar bulundukları çevrede toprak kalitesine, su yataklarında yaşayan canlılara ve insan sağlığına zarar verirler. Hava kirliliğine neden olan gazlar insanlarda solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere birçok ağır hastalıklara neden olular. | |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |